Analýza vnímání českého původu produktů

Název práce: Analýza vnímání českého původu produktů
Autor(ka) práce: Pazderová, Blanka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Černá, Jitka
Oponenti práce: Bártová, Hilda
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na vnímání českého původu produktů. Cílem práce bylo analyzovat vnímání českého původu produktů z hlediska spotřebitelů, zda preferují při nákupu české výrobky, a kterým značkám českého původu na výrobcích důvěřují. Práce se zabývá zejména tzv. oficiálními značkami garantujícími český původ např. Regionální potravina, Regionální produkt, Český výrobek - garantováno Potravinářkou komorou ČR a další. Na druhé straně poukazuje na existenci tzv. neoficiálních značek a jejich vlivu na vnímání spotřebitele. Rozpracovává problematiku českého výrobku z hlediska jejího právního ukotvení v české legislativě. V praktické části práce byl proveden kvantitativní a kvalitativní výzkum zkoumající vnímání českých výrobků spotřebiteli, který ověřil preferenci českých výrobků a důvěru v oficiální značky (označení) českého původu. V posledním se práce zabývá označením "Vyrobeno v EU" a jeho vnímání spotřebiteli. Ze závěrů práce plyne, že ve zkoumané oblasti absentuje právní úprava a otevírá se zde prostor pro manipulaci se zákazníkem, který se v současném systému neorientuje a může být uváděn v omyl.
Klíčová slova: Vyrobeno v EU; označení potravin; označení původu; český výrobek; česká značka; vnímání
Název práce: Analysis of the perception of Czech origin of the products
Autor(ka) práce: Pazderová, Blanka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Černá, Jitka
Oponenti práce: Bártová, Hilda
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The master's thesis focuses on the perception of Czech origin of the products. The main goal was to analyze the perception of the origin of the products in terms of consumers that prefer to buy Czech products, and which designations of Czech origin on products they trust. In particular, the work deals with the so-called "official designations" of Czech origin, for example "Regionální potravina" (Regional food), "Regionální produkt"(Regional product), "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou České republiky"(Czech product - guaranteed by Food Chamber of the Czech Republic) and others. On the other hand, it highlights the presence of so-called "unofficial designations" and their influence on the consumer's perception. It is also focused on the legal issue of the Czech products. In the practical part of the thesis, we deal with the quantitative and qualitative research of the perception of Czech products to the consumer, which verifies the preference of Czech products and confidence in official designation of Czech origin. Finally, my work deals with the designation "made in EU" and its perception of the consumer. The conclusion of the work is that the studied subject is missing a legal description (in the Czech law system) and enables a manipulation with customers that are not familiar with the current system and could be misled.
Klíčová slova: made in EU; designation of origin ; Czech product; Czech brand; perception; designation of food

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 6. 2013
Datum podání práce: 21. 5. 2014
Datum obhajoby: 11. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43423/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: