The application of the QFD method in the selected organization

Thesis title: Aplikace metody QFD ve vybrané organizaci
Author: Vondráková, Radka
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Plášková, Alena
Opponents: Kořánová, Helena
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem této diplomové práce je návrh zlepšení procesu poskytování vybrané služby, konkrétně výdeje jídel v menze AV Gastro nacházející se v areálu Vysoké školy ekonomické v Praze Žižkovu, pro zákazníky pomocí aplikace metody Quality Function Deployment (zkráceně QFD), která převádí požadavky zákazníků na měřitelné ukazatele a umožní nastavit jejich zlepšené hodnoty. K získání požadavků zákazníků menzy byla využita technika dotazování s využitím dotazníků v písemné a elektronické formě. Jedním z kroků metody je technické hodnocení znaků kvality, u kterého se využila metoda mystery shopping. Grafickým výstupem metody je soustava matic tzv. dům kvality. Na základě výstupů metody QFD byla navržena různá opatření vč. nástinu nákladů s nimi spojenými.
Keywords: metoda QFD ; proces výdeje pokrmů ; požadavky zákazníků
Thesis title: The application of the QFD method in the selected organization
Author: Vondráková, Radka
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Plášková, Alena
Opponents: Kořánová, Helena
Thesis language: Česky
Abstract:
The aim of this Master's Thesis is to propose improvement of the process of providing selected service, specifically serving food in the AV Gastro canteen located in the University of Economics, Prague Žižkov, for customers using the method Quality Function Deployment (QFD abbreviated), converts customer requirements into measurable indicators and set improved values. The interviewing technique based on use of questionnaires in written and electronic form was used to disclose customer requirements. One step of this method is the technical competitive assessment of functional requirements, the mystery shopping method was used for this. The graphical output of this method is the set of matrices called the house of quality. Various measures including the outline of associated costs were proposed based on outputs of QFD.
Keywords: QFD method ; process of serving food ; customer requirements

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 9. 10. 2013
Date of submission: 9. 4. 2014
Date of defense: 11. 6. 2014
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/44676/podrobnosti

Files for download

    Last update: