How quickly do resolutions subside? Case of the fitness attendance after the New Year's Eve

Thesis title: Jak rychle opadají předsevzetí? Příklad na návštěvnosti fitness po Novém Roce
Author: Adamcová, Barbora
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Rotschedl, Jiří
Opponents: Čermáková, Klára
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je zkoumat vliv novoročních předsevzetí na návštěvnost posilovny a dobu, za jakou tato námi zvolená předsevzetí opadnou. Analýza byla provedena metodou nejmenších čtverců na datech získaných od Hamr -- Sport, a.s. a prokázala pozitivní vliv předsevzetí na návštěvnost posilovny v areálu Záběhlice. Práce analyzuje také vliv počasí, srážek, dnů v týdnu a měsíců na úroveň návštěvnosti. Podle výsledků odhadu ekonometrického modelu novoroční předsevzetí trvají v průměru tři měsíce. V zájmu verifikace tohoto období byl proveden test robustnosti, který výsledek potvrdil. Respondenti v dotazníkovém šetření uváděli nejčastěji, že své poslední novoroční předsevzetí dokázali dodržovat tři měsíce (téměř 40 %). Dotazník také odhalil, že lidé zřejmě opouští své dlouhodobé plány nejčastěji z důvodu lenosti a nedostatku vůle, ale většina z nich nepoužívá žádné motivační nástroje k řešení problému sebekontroly (nebo spoléhají na svou vůli a schopnosti).
Keywords: fitness; novoroční předsevzetí; sebekontrola; subjektivní diskontní sazba; diskontování; intertemporální volba
Thesis title: How quickly do resolutions subside? Case of the fitness attendance after the New Year's Eve
Author: Adamcová, Barbora
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Rotschedl, Jiří
Opponents: Čermáková, Klára
Thesis language: Česky
Abstract:
Aim of this thesis was to investigate the effect of New Year's resolutions on the gym attendance and period, during which people abandon their set resolution. Analysis was performed by ordinary least squares method using data obtained from Hamr -- Sport, a.s. and it proved a positive effect of the resolutions on the attendance of the fitness center situated in Záběhlice compound. The thesis also analyzes influence of the weather, precipitation, days of week and moths of the year on the level of attendance. According to the results of the econometric model estimation, New Year's resolutions last on average for three months. In order to verify this period a robustness test was conducted, which confirmed the result. In a questionnaire survey respondents most frequently reported, that they managed to follow their latest resolution for three months (40 %). The questionnaire also revealed that people seem to leave their long term plans most often due to their own laziness and lack of willpower, but most of them do not use any motivational tools to solve the problem of self-control (or they just rely on their will and abilities).
Keywords: fitness; New Year resolution; self-control; subjective discount rate; intertemporal choice; discounting

Information about study

Study programme: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Economics
Department: Department of Economics

Information on submission and defense

Date of assignment: 4. 3. 2014
Date of submission: 31. 5. 2014
Date of defense: 2. 2. 2015
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/46790/podrobnosti

Files for download

    Last update: