Gastronomy as a motive for foreign outgoing tourism
Thesis title: | Gastronomie jako motiv zahraničního pasivního cestovního ruchu |
---|---|
Author: | Ječmínková, Irena |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Indrová, Jarmila |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato bakalářská práce se zabývá gastronomickým cestovním ruchem ve vztahu k pasivnímu cestovnímu ruchu České republiky. Teoretická část se zaměřuje na objasnění pojmů z oblasti cestovního ruchu, gastronomického cestovního ruchu a marketingu v této oblasti. Praktická část se skládá z charakteristiky cestovních kanceláří, které nabízí kulinářské zájezdy pro klienty z České republiky a porovnání kulinářských zájezdů, které nabízí. Další částí je provedený průzkum a jeho vyhodnocení. Cílem průzkumu bylo charakterizovat stoupající význam gastronomie jako motivu pro zahraniční pasivní cestovní ruch. Dále prozkoumat, jak Češi gastronomii v zahraničí vnímají, zda hraje gastronomie roli při výběru destinace, a které země jsou pro Čechy gastronomicky přitažlivé. |
Keywords: | výzkum; specializované cestovní kanceláře; pasivní cestovní ruch; gastronomický cestovní ruch |
Thesis title: | Gastronomy as a motive for foreign outgoing tourism |
---|---|
Author: | Ječmínková, Irena |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Mlejnková, Lena |
Opponents: | Indrová, Jarmila |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This bachelor's thesis is about the gastronomy tourism in relation to outgoing tourism in the Czech Republic. The theoretical part focuses on defining the basic terms in tourism, gastronomy tourism and marketing in tourism. The practical part consists of the characteristics of travel agencies that offer culinary tours for clients from the Czech Republic and comparison offered culinary tours. It also includes a research and its results. The aim of the research was to characterize the growing importance of gastronomy as a motive for outgoing foreign tourism. Than to define typical culinary countries in the opinion of Czechs and to analyze if Czechs taste national gastronomies and if gastronomy plays a role when they are choosing a destination. |
Keywords: | gastronomy tourism; outgoing tourism; research; specialized travel agencies |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 24. 6. 2014 |
---|---|
Date of submission: | 9. 5. 2015 |
Date of defense: | 15. 6. 2015 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/48412/podrobnosti |