Franchising as a form of entrepreneurship in gastronomy
Thesis title: | Podnikání v gastronomii formou franchisingu |
---|---|
Author: | Šimáčková, Markéta |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Hartman, Ladislav |
Opponents: | Mejdrech, Vlastimil |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato bakalářská práce se zabývá volbou formy podnikání v gastronomii. Cílem této práce je usnadnění rozhodování při volbě vhodné formy podnikání při otevření restaurace. V teoretické části je popsána problematika franchisingu a následně rozepsán postup při otevření franchisové restaurace. V praktické části je toto téma uvedeno do praxe. Je zde ukázán postup otevření franchisové pobočky řetězce Taco Bell v Praze. Druhá polovina praktické části je tvořena příkladem otevření mexické restaurace vlastní značky. Součástí praktické části je vždy stručný nástin příjmů a výdajů dané restaurace. V závěru bakalářské práce jsou stručně popsány a porovnány obě možnosti podnikání v gastronomii a následně je vybrána vhodnější forma pro otevření restaurace. |
Keywords: | Gastronomie; Podnikání; Franchising; Restaurace |
Thesis title: | Franchising as a form of entrepreneurship in gastronomy |
---|---|
Author: | Šimáčková, Markéta |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Hartman, Ladislav |
Opponents: | Mejdrech, Vlastimil |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This Bachelors Thesis deals with the choice of form of entrepreneurship in gastronomy. The aim of this Thesis is to facilitate the decision making process when choosing the form of business for the restaurant opening. The theoretical part describes the issue of franchising and subsequently the description of the procedure for opening a franchise restaurant. This topic is put into practice in the practical part of this Bachelors Thesis. Here is shown the procedure of opening Taco Bell franchise branch in Prague. The second half of the practical part consists of an example of opening an own brand Mexican restaurant. In the end we can find brief outline of revenues and expenditures of the restaurant. Conclusion of this Bachelors Thesis is consisted of brief description and comparation of both options of opening business in gastronomy and subsequently is selected the more suitable form for opening a restaurant. |
Keywords: | Entrepreneurship; Gastronomy; Franchising; Restaurant |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of Entrepreneurship |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 26. 10. 2015 |
---|---|
Date of submission: | 4. 5. 2016 |
Date of defense: | 16. 6. 2016 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/54977/podrobnosti |