Franchising as a form of entrepreneurship in gastronomy

Thesis title: Podnikání v gastronomii formou franchisingu
Author: Šimáčková, Markéta
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Hartman, Ladislav
Opponents: Mejdrech, Vlastimil
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zabývá volbou formy podnikání v gastronomii. Cílem této práce je usnadnění rozhodování při volbě vhodné formy podnikání při otevření restaurace. V teoretické části je popsána problematika franchisingu a následně rozepsán postup při otevření franchisové restaurace. V praktické části je toto téma uvedeno do praxe. Je zde ukázán postup otevření franchisové pobočky řetězce Taco Bell v Praze. Druhá polovina praktické části je tvořena příkladem otevření mexické restaurace vlastní značky. Součástí praktické části je vždy stručný nástin příjmů a výdajů dané restaurace. V závěru bakalářské práce jsou stručně popsány a porovnány obě možnosti podnikání v gastronomii a následně je vybrána vhodnější forma pro otevření restaurace.
Keywords: Gastronomie; Podnikání; Franchising; Restaurace
Thesis title: Franchising as a form of entrepreneurship in gastronomy
Author: Šimáčková, Markéta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Hartman, Ladislav
Opponents: Mejdrech, Vlastimil
Thesis language: Česky
Abstract:
This Bachelors Thesis deals with the choice of form of entrepreneurship in gastronomy. The aim of this Thesis is to facilitate the decision making process when choosing the form of business for the restaurant opening. The theoretical part describes the issue of franchising and subsequently the description of the procedure for opening a franchise restaurant. This topic is put into practice in the practical part of this Bachelors Thesis. Here is shown the procedure of opening Taco Bell franchise branch in Prague. The second half of the practical part consists of an example of opening an own brand Mexican restaurant. In the end we can find brief outline of revenues and expenditures of the restaurant. Conclusion of this Bachelors Thesis is consisted of brief description and comparation of both options of opening business in gastronomy and subsequently is selected the more suitable form for opening a restaurant.
Keywords: Entrepreneurship; Gastronomy; Franchising; Restaurant

Information about study

Study programme: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Entrepreneurship

Information on submission and defense

Date of assignment: 26. 10. 2015
Date of submission: 4. 5. 2016
Date of defense: 16. 6. 2016
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/54977/podrobnosti

Files for download

    Last update: