The Analysis of the Slovak sugar trade

Thesis title: Analýza trhu cukru na Slovensku
Author: Masrnová, Alžbeta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Gullová, Soňa
Opponents: Zamykalová, Miroslava
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cieľom tejto bakalárskej práce je analýza stravu slovenského cukrovarníctva. Je rozdelená do štyroch kapitol. Prvá kapitola je venovaná všeobecnej charakteristike cukru, popisuje výrobu cukru a jeho využitie. V druhej kapitole sa nachádza súhrn svetových producentov a spotrebiteľov. Ďalej sa druhá kapitola zaoberá Spoločnou poľnohospodárskou politikou EÚ a jej obmedzovaním trhu s cukrom prostredníctvom Spoločnej organizácie trhu s cukrom a jeho reformami. Tretia kapitola podáva náhľad do vývoja cukrovarníctva na území Slovenska až do súčasnosti a zároveň analyzuje dopad reforiem Spoločnej poľnohospodárskej politiky na slovenský trh s cukrom. Štvrtá kapitola popisuje nové trendy na trhu s cukrom ako sú biocukor a rôzne iné náhrady repného cukru. Dôležitou súčasťou tejto kapitoly je aj výroba bioetanolu a možnosť jeho produkcie na Slovensku.
Keywords: cukrová repa; Spoločná poľnohospodárska politika; bioetanol; trh cukru; cukor
Thesis title: Analýza trhu cukru na Slovensku
Author: Masrnová, Alžbeta
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Gullová, Soňa
Opponents: Zamykalová, Miroslava
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Cílem této bakalářské práce je analýza stravu slovenského cukrovarnictví. Je rozdělená do čtyř kapitol. Prvá kapitola je věnovaná všeobecné charakteristice cukru, popisuje výrobu cukru a jeho využití. V druhé kapitole se nachází souhrn světových producentů a spotřebitelů. Dále se druhá kapitola zaobírá Společnou zemědělskou politikou EÚ a její omezováním trhu s cukrem prostřednictvím Společné organizace trhu s cukrem a jeho reformami. Třetí kapitola podává náhled do vývoje cukrovarnictví na území Slovenska až do současnosti a zároveň analyzuje dopad reforem Společné zemědělské politiky na slovenský trh s cukrem. Čtvrtá kapitola popisuje nové trendy na trhu s cukrem, jakými jsou biocukr a různé jiné náhrady řepného cukru. Důležitou součástí této kapitoly je i výroba bioetanolu a možnost jeho produkce na Slovensku.
Keywords: Společná zemědělská politika EU; cukr; bioetanol; trh cukru; cukrová řepa
Thesis title: The Analysis of the Slovak sugar trade
Author: Masrnová, Alžbeta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Gullová, Soňa
Opponents: Zamykalová, Miroslava
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The aim of this bachelor thesis is to analyse the situation on the Slovak sugar industry. The paper is divided into four chapters. The first chapter describes general characteristic of sugar, its production and its usage. In the second chapter can be found the summary of world sugar producers and consumers. Moreover this chapter includes the Common Agriculture Policy of the European Union and its regulations on the sugar market thanks to the reforms of the Common organisation of market in the sugar. The third chapter contains a view into the history of the sugar industry in the Slovak region and at the same time analyses the influence of the reforms of Common Agriculture Policy upon the Slovak sugar trade. The fourth chapter describes the new trends on the sugar trade such as biosugar and alternatives to the beet sugar. The important part of this chapter is also the production of bioethanol and its potential production in Slovakia.
Keywords: bioethanol; Common Agriculture Policy of the European Union; sugar beet; sugar

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 21. 5. 2014
Date of submission: 15. 4. 2015
Date of defense: 28. 5. 2015
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/47978/podrobnosti

Files for download

    Last update: