Food Waste – Economic and Ecological Problem

Thesis title: Plýtvání potravinami jako ekonomický a ekologický problém
Author: Mangová, Zuzana
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Němcová, Ingeborg
Opponents: Antal, Jarolím
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravin. Hlavním cílem této práce je na základě vlastního analytického postupu ověřit hypotézu, zda existuje závislost mezi výší příjmu jednotlivce a množstvím vyplýtvaných potravin. Pro ověření této hypotézy je využita korelační analýza mezi HDP/capita a množstvím vyplýtvaných potravin na obyvatele. Druhým cílem této práce je ověřit hypotézu, která tvrdí, že vzdělanější lidé plýtvají relativně méně. Pro tento účel je využito dotazníkového šetření. Práce se dále zabývá vymezením typů plýtvání potravin, ale i jejich environmentálními a ekonomickými dopady plýtvání. V návaznosti na to jsou také navrhnuta řešení pro omezení plýtvání potravin na úrovni výrobní i spotřebitelské.
Keywords: Plýtvání potravinami; Potraviny; Trendy ve spotřebě; Dopady plýtvání; Potravinové ztráty
Thesis title: Food Waste – Economic and Ecological Problem
Author: Mangová, Zuzana
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Němcová, Ingeborg
Opponents: Antal, Jarolím
Thesis language: Česky
Abstract:
This Master´s Thesis deals with the issue of Food Waste as an economic and ecological problem. The main objective is to authenticate hypothesis that the amount of the food waste is reliant on the size of an individual´s income, thus, a correlation analysis is carried out. This analysis measures the strength of a relationship between GDP/capita and the amount of food wasted/capita. The second objective is to authenticate hypothesis that more educated individuals waste less food. In order to do so a questionnaire survey is executed. The Thesis also investigates the specification of food waste and food loss, furthermore, also the environmental and economic impact of the food waste is addressed. As a follow-up to this, certain solutions how to reduce the food waste are suggested.
Keywords: Food Waste; Food Loss; Food; Consumption Trends; Consequences of the Food Waste

Information about study

Study programme: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 11. 9. 2017
Date of submission: 27. 6. 2019
Date of defense: 5. 9. 2019
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/62825/podrobnosti

Files for download

    Last update: