Strategic analysis of the company Pivo Hostivar, a.s
Thesis title: | Strategická analýza společnosti Pivo Hostivar, a.s |
---|---|
Author: | Kulík, Adam |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Špička, Jindřich |
Opponents: | Rosecká, Nikola |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Cílem této bakalářské práce je provést strategickou analýzu pivovaru Hostivar. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V části teoretické se vyskytuje přehled konceptů a metod strategické analýzy, v části praktické následuje využití těchto metod na podniku Pivo Hostivar, a.s. Externí faktory byly vypracovány těmito metodami: PESTLE analýza, Charakteristika odvětví, Analýza konkurence, Mapa konkurenčních sil a Porterův model pěti sil. Naopak interní analýza obsahuje tyto metody: Vnitřní zdroje firmy, VRIO analýza, Finanční analýza, Hodnototvorný řetězec a Portfolio analýza. Na konci je provedena syntéza pomocí SWOT analýzy. V závěru práce budou shrnuty zjištěné informace z předešlých kapitol praktické části a budou vypracována doporučení pro tuto společnost. |
Keywords: | strategická analýza; vnitřní a vnější faktory; SWOT analýza; pivovar Hostivar |
Thesis title: | Strategic analysis of the company Pivo Hostivar, a.s |
---|---|
Author: | Kulík, Adam |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Špička, Jindřich |
Opponents: | Rosecká, Nikola |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of this thesis is a strategic analysis of the brewery Hostivar. The thesis is divided into theoretical and practical part. In the theoretical part there is an outline of concepts and methods of strategic analysis, in the practical part these methods are used on the company Pivo Hostivar a.s. The external factors were composed with these methods: PESTLE analysis, Description of the field, Competition analysis, the Map of the competition forces and Porter´s five forces. On the contrary the internal analysis contains these methods: Internal sources of the company, VRIO analysis, Financial analysis, Value chain and Portfolio analysis. Synthesis is made using SWOT analysis. In the end of the theses information from previous chapters of the practical part will be summarized and also strategic recommendations will be made for this company. |
Keywords: | brewery Hostivar ; strategic analysis; internal and external factors; SWOT analysis |
Information about study
Study programme: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Business Administration |
Department: | Department of strategy |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 25. 9. 2019 |
---|---|
Date of submission: | 2. 5. 2020 |
Date of defense: | 19. 6. 2020 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/70774/podrobnosti |