Business Plan - Real Estate Broker

Thesis title: Podnikatelský plán – realitní zprostředkovatel
Author: Jelínek, Aleš
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Čermáková, Elvíra
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
Cílem práce je sestavit podnikatelský plán samostatného realitního zprostředkovatele a posoudit jeho realizovatelnost zpracováním finančního plánu. Základní výzkumné otázky jsou: jaké jsou formální náležitosti, které musí realitní zprostředkovatel splnit po přijetí nové legislativy, kde je tržní příležitost pro nový subjekt, jaká má být propozice a pro jaký tržní segment, jakou marketingovou a obchodní strategii zvolit, zda je realistické se prosadit jako samostatný zprostředkovatel. V teoretické části je představen formální rámec, definice a náležitosti realitního zprostředkování, představeny principů a náležitosti plánu, doporučená struktura a obsahuje. V praktické části je sestaven vlastní plán, obsahuje manažerské shrnutí, popis podnikatelské příležitosti, popis podniku a cílů, analýzu cílového trhu, zákazníka, trhu nemovitostí a konkurence, marketingovou a obchodní strategii a finanční plán na období pěti let ve třech scénářích, SWOT analýzu, rizika projektu a návrhy a doporučení. Závěr práce slouží jako podklad pro rozhodnutí o realizaci podnikatelského plánu, či jeho modifikaci.
Keywords: Realitní zprostředkování; dědické řízení; oceňování nemovitosti; prodej a pronájem nemovitosti; podnikatelský plán
Thesis title: Business Plan - Real Estate Broker
Author: Jelínek, Aleš
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Čermáková, Elvíra
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
The purpose of the thesis is to compile a business plan of an independent real estate broker and assess its feasibility with financial plan. The basic research questions are what are the formalities that a real estate broker must meet after adoption of new legislation, where is the market opportunity, what is the proposition and for which market segment, which marketing and sales strategy to choose, whether it is realistic to do business as an independent realtor The theoretical part includes, formal framework, definitions, and requirements of real estate brokerage, contains principles of a plan, its recommended structure and content. The practical part includes business plan, management summary, description of market opportunity, description of the company and goals, analysis of the target market, customers, property market and competition, marketing and sales strategy, five years financial plan prepared in three scenarios, SWOT analysis, project risks, suggestions, and recommendations. The final part serves as a basis for decision on the implementation of this business plan or its modification.
Keywords: Real estate brokerage; business plan; inheritance; real estate valuation; sales, and rental of properties

Information about study

Study programme: Manažer obchodu
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 8. 9. 2021
Date of submission: 28. 3. 2022
Date of defense: 7. 6. 2022
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/77648/podrobnosti

Files for download

Main text
Private file
Download
    Last update: