Quality brands in the food market from a customer perspective

Thesis title: Certifikované potraviny na českém trhu a jejich vnímání zákazníky
Author: Střádalová, Klára
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Závodná, Lucie Sára
Opponents: Dvořák, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato diplomová práce se zaměřuje na inspiraci výzkumu provedeného Pinna et al. v roce 2017, který zkoumal postoje spotřebitelů k potravinovým značkám kvality. Hlavním cílem je analyzovat současné názory a nákupní chování spotřebitelů s ohle-dem na potravinové značky kvality v České republice. V rámci této studie byl prove-den dotazníkový průzkum mezi 104 respondenty, kteří odpovídali na otázky pro-střednictví online dotazníku, týkající se jejich povědomí o značkách kvality, důvěry v ně a motivací k nákupu těchto produktů. Přínosem práce je poskytnutí aktuálních dat o roli značek kvality na českém trhu. Výzkum rovněž přináší nový pohled na vztah mezi znalostními spotřebiteli o značkách kvality a jejich reálném chování při nákupu, čímž rozšiřuje dosavadní poznatky v oblasti spotřebitelského rozhodování. Výstupy práce jsou relevantní pro akademickou sféru i praktické aplikace v oblasti marketingu a tvorby certifikačních standardů.
Keywords: Spotřebitelé; Certifikace potravin; Kvalita; Značky kvality potravin
Thesis title: Quality brands in the food market from a customer perspective
Author: Střádalová, Klára
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Závodná, Lucie Sára
Opponents: Dvořák, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
This thesis focuses on the inspiration of the research conducted by Pinna et al. in 2017, which examined consumer attitudes towards quality food brands. The main objective is to analyze the current opinions and purchasing behavior of consumers with regard to quality food brands in the Czech Republic. As part of this study, a questionnaire survey was conducted among 104 respondents who answered questions via an online questionnaire regarding their awareness of quality brands, trust in them and motivations for purchasing these products. The contribution of the work is the provision of current data on the role of quality brands on the Czech market. The research also brings a new perspective on the relationship between consumers' knowledge of quality brands and their actual purchasing behavior, thereby expanding existing knowledge in the field of consumer decision-making. The outputs of the work are relevant for academia as well as practical applications in the field of marketing and the creation of certification standards.
Keywords: Food quality marks; Consumers; food certification ; Quality

Information about study

Study programme: Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 7. 2. 2021
Date of submission: 15. 12. 2024
Date of defense: 28. 1. 2025
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/76127/podrobnosti

Files for download

    Last update: