Zdravotní underwriting v životním pojištění

Název práce: Zdravotný underwriting v životnom poistení
Autor(ka) práce: Bursa, František
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Témou tejto bakalárskej práce je Zdravotný underwriting v životnom poistení, jej skladba je založená na postupnom predstavení životného poistenia a jeho produktovej ponuky, optimalizácie poistného v investičnom životnom poistení, procesu hodnotenia zdravotných rizík (inými slovami zdravotného underwritingu) a využiteľnosti genetických testov v tomto procese. Výsledkom práce je text pojednávajúci o aspektoch, dôležitosti a zložitosti zdravotného underwritingu a jeho možných oblastiach vývoja a zároveň publikácia obsahujúca odporúčania pre záujemcov o životné poistenie. Prínosom autora je doplnenie teoretických poznatkov z oblasti uzatvárania životného poistenia o jeho prevedenie v praxi, napríklad na ukážke modelácie poistenia alebo zdravotných dotazníkov a ďalších spôsobov ohodnotenia zdravotného stavu.
Klíčová slova: životné poistenie; investičné životné poistenie; zdravotný underwriting; genetické testy
Název práce: Zdravotní underwriting v životním pojištění
Autor(ka) práce: Bursa, František
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tématem této bakalářské práce je Zdravotní underwriting v životním pojištění, její skladba je založena na postupném představení životního pojištění a jeho produktové nabídky, optimalizace pojistného v investičním životním pojištění, procesu hodnocení zdravotních rizik (jinými slovy zdravotního underwritingu) a využitelnosti genetických testů v tomto procesu. Výsledkem práce je text pojednávající o aspektech, důležitosti a složitosti zdravotního underwritingu a jeho možných směrech budoucího vývoje a také publikace obsahující doporučení pro zájemce o životní pojištění. Přínosem autora je doplnění teoretických poznatků z oblasti sjednávání životního pojištění o jeho praktické provedení, například na ukázce modelování pojištění nebo zdravotních dotazníků a jiných způsobů ohodnocení zdravotního stavu.
Klíčová slova: genetické testy; životní pojištění; investiční životní pojištění; zdravotní underwriting
Název práce: Medical underwriting in life insurance
Autor(ka) práce: Bursa, František
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The topic of this bachelor thesis is Medical underwriting in life insurance. The content of the thesis is based on sequental explanation of life insurance and its portfolio of products, optimisation of insurance premium in unit linked insurance, the process of evaluation of health risks of a potential client (medical underwriting) and the possibility of utilisation of genetic tests in the process. The result of this piece of work is a text that deals with aspects, importance and complexity of medical underwriting and the areas of its possible development. At the same time, this publication contains recommendations for prospective clients of life insurance companies. The author's contribution is represented in connecting the theoretical aspects of the process of contracting life insurance with its practical implementation by life insurance companies; e.g. by describing a model of insurance development, which is presented by life insurance company at the time of client's expression of interest in life insurance, or medical questionnaire and other forms of evaluating the health risks of a client.
Klíčová slova: unit linked insurance; life insurance; medical underwriting; genetic tests

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2017
Datum podání práce: 4. 5. 2018
Datum obhajoby: 29. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63432/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: