Je zdanění údajně nezdravých potravin efektivní spotřební daní?
Název práce: | Je zdanění údajně nezdravých potravin efektivní spotřební daní? |
---|---|
Autor(ka) práce: | Kloboučková, Monika |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Ševčík, Miroslav |
Oponenti práce: | Bednář, Milan |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Předmětem této práce bylo zhodnotit, zda je zdanění nezdravých potravin efektivní spotřební daní. V práci bylo popsáno zavádění daně na nezdravé potraviny v Dánsku, Maďarsku, Finsku a Francii. Pomocí modelu difference-in-differences bylo zjištěno, že se v Maďarsku po zavedení daně z cukru průměrná spotřeba cukru nesnížila. Daň z nezdravých potravin ovlivnila nejvíce nízkopříjmové domácnosti. Domácnosti v příjmovém 1. decilu snížily spotřebu o 21 % po zavedení daně a domácnosti v 10. decilu, které mají nejvyšší příjem zvýšili spotřebu o 0,7 % kg cukru na osobu ročně. Můžeme tedy pozorovat regresivní charakter daně, protože potraviny jsou spotřebovávány domácnostmi v podobné míře bez ohledu na jejich příjmy. Na základě těchto zjištění lze říci, že zavedení daně na nezdravé potraviny se v České republice jeví jako nevhodné. |
Klíčová slova: | Nezdravé potraviny; Daň z cukru; Spotřební daně |
Název práce: | Is the taxation of unhealthy food effective? |
---|---|
Autor(ka) práce: | Kloboučková, Monika |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Ševčík, Miroslav |
Oponenti práce: | Bednář, Milan |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The aim of this work was to evaluate whether is the taxation of unhealthy food an effective excise tax. The work introduced a taxation of unhealthy food in Denmark, Hungary, Finland and France. Using the method difference-in-diffedences wasn´t possible to find any evidence, that the average sugar consumption decreased after the introduction of the sugar tax. The tax on unhealthy food has affected a low-income households the most. Households in the income 1. decil reduced consumption by 21 % after the introduction of tax while households in the income 10. decil increased consumption by 0.7 % per kg of sugar per person per year. We can therefore see the regressive character of the tax as food is consumed by households to a similar extent regardless of their income. Based on these findings, it can be said that the introduction of the tax on unhealthy food in the Czech Republic seems inappropriate. |
Klíčová slova: | Unhealthy Food; Excise Tax; Sugar Tax |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Národohospodářská fakulta |
Katedra: | Katedra hospodářské a sociální politiky |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 27. 4. 2018 |
---|---|
Datum podání práce: | 15. 8. 2018 |
Datum obhajoby: | 19. 9. 2018 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/65876/podrobnosti |