Sestavení optimálního jídelníčku pro celiaka
Název práce: | Sestavení optimálního jídelníčku pro celiaka |
---|---|
Autor(ka) práce: | Kyselová, Jessica |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Sokol, Ondřej |
Oponenti práce: | Hanousek, Jakub |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Cílem této bakalářské práce je sestavení a porovnání čtyř různých jídelníčků pro konkrétního celiaka. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána celiakie, správná výživa, lineární, celočíselné a cílové programování, nutriční problém a systém LINGO. V praktické části jsou tyto poznatky využity při výpočtu doporučených denních dávek živin a při sestavování modelů. Nejprve je sestaven jídelníček jednodenní. Následuje desetidenní jídelníček, u kterého je využito celočíselné programování. Třetí jídelníček je sestaven pomocí cílového programování a na rozdíl od předchozích modelů, kde je cílem minimalizovat cenu, je zde minimalizován součet odchylek. Čtvrtý jídelníček je zaměřen na vynechání lepku i laktózy při minimální ceně. V poslední kapitole jsou tyto jídelníčky zhodnoceny a porovnány. Modely jsou tvořeny v optimalizačním programu LINGO. Data a pomocné výpočty jsou provedeny v programu MS Excel. |
Klíčová slova: | celiakie; nutriční problém; Lingo; lineární programování |
Název práce: | Optimal diet for celiacs |
---|---|
Autor(ka) práce: | Kyselová, Jessica |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Sokol, Ondřej |
Oponenti práce: | Hanousek, Jakub |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The aim of this bachelor thesis is to compile and compare four different menus for a particular celiac. The work is divided into two parts – theoretical and practical. The theoretical part describes celiac disease, proper nutrition, linear, integer and goal programming, nutritional problem and LINGO software. In the practical part, these findings are used in the calculation of recommended daily nutrient doses and in building models. First, a one-day menu is compiled. This is followed by a ten-day menu using integer programming. The third menu is compiled using goal programming, and unlike previous models, where the goal is to minimize price, the sum of deviations is minimized. The last menu is focused on omitting gluten and lactose at a minimal price. In the last chapter, these menus are evaluated and compared. Models are created in the LINGO optimization program. Data and auxiliary calculations are calculated in MS Excel. |
Klíčová slova: | nutritional problem; linear programming; celiac disease; Lingo |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta informatiky a statistiky |
Katedra: | Katedra ekonometrie |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 2. 2. 2022 |
---|---|
Datum podání práce: | 9. 5. 2022 |
Datum obhajoby: | 22. 6. 2022 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/79571/podrobnosti |