Internacionalizační výzvy malých a středních podniků: Empirický průzkum odvětví pohostinství
Název práce: | Internationalization challenges of SMEs: An empirical inquiry of hospitality industry |
---|---|
Autor(ka) práce: | Karimov, Kamran |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Štěrbová, Ludmila |
Oponenti práce: | Vlčková, Jana |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | Small and medium-sized businesses (SMEs) play a critical role in broadening and attaining long-term economic development. These specific overall economic participants have a proven record of contributing to the creation of a competitive business climate, which is beneficial to the creation of new employment and development of economic performance at a country and sectoral levels. SMEs, on the other hand, frequently face a variety of problems and impediments that obstruct their development and long-term viability. The hurdles are particularly severe in developing market business ecosystem, since these nations are frequently in the midst of a critical shift. As a result, the goal of this master’s thesis is to perform an empirical investigation of the chances for SMEs to prosper in growing economies. The current study examines the performance of hospitality sector, with inclusion of hotels and restaurant and seeks to address the following key research question: -What are the critical challenges that hinder the hospitality sector SMEs in their internationalization process? The current study employed a quantitative analysis technique, which followed the systematic review of the topic-related studies to identify the most commonly emphasized challenges connected to SMEs’ internationalization, and then applies it to the hospitality industry, with a focus on hotels and restaurants, utilizing a quantitative research approach. Following that, a quantitative survey is used to reach out to potential SMEs using empirical surveys in order to assess the difficulties found during the systematic review. Overall, 143 responses from 71 SMEs operating in hotel and restaurant businesses are included in the study, with data analysis conducted through structural equation modelling (SEM). Following the data analysis process, the research offers theoretical and practical recommendations for supporting SMEs in international trade to key stakeholders ranging from SMEs themselves to industry as a whole and the government. |
Klíčová slova: | SME; Hospitality sector and its challenges; Propensity to internationalization |
Název práce: | Internacionalizační výzvy malých a středních podniků: Empirický průzkum odvětví pohostinství |
---|---|
Autor(ka) práce: | Karimov, Kamran |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Štěrbová, Ludmila |
Oponenti práce: | Vlčková, Jana |
Jazyk práce: | English |
Abstrakt: | Malé a střední podniky (MSP) hrají zásadní roli při rozšiřování a dosahování dlouhodobého hospodářského rozvoje. Tito konkrétní celkoví ekonomickí účastníci prokazatelně přispívají k vytváření konkurenčního podnikatelského klimatu, což je přínosné pro vytváření nových pracovních míst a rozvoj ekonomické výkonnosti na úrovni země a sektorů. Na druhé straně malé a střední podniky často čelí různým problémům a překážkám, které brání jejich rozvoji a dlouhodobé životaschopnosti. Překážky jsou obzvláště závažné v rozvíjejícím se tržním podnikatelském ekosystému, protože tyto země jsou často uprostřed kritické změny. V důsledku toho je cílem této diplomové práce provést empirické zkoumání šancí malých a středních podniků prosperovat v rostoucích ekonomikách. Současná studie zkoumá výkonnost sektoru pohostinství, včetně hotelů a restaurací, a snaží se odpovědět na následující klíčovou výzkumnou otázku: - Jaké jsou kritické výzvy, které brání MSP v pohostinském sektoru v jejich procesu internacionalizace? Současná studie použila techniku kvantitativní analýzy, která následovala po systematickém přezkoumání tematických studií, aby identifikovala nejčastěji zdůrazňované výzvy spojené s internacionalizací malých a středních podniků, a poté ji aplikuje na odvětví pohostinství se zaměřením na hotely a restaurace, využívající přístup kvantitativního výzkumu. Následně se kvantitativní průzkum používá k oslovení potenciálních malých a středních podniků pomocí empirických průzkumů za účelem posouzení obtíží zjištěných během systematického přezkumu. Celkově je ve studii zahrnuto 143 odpovědí od 71 malých a středních podniků působících v hotelech a restauracích, přičemž analýza dat byla provedena pomocí modelování strukturních rovnic (SEM). V návaznosti na proces analýzy dat nabízí výzkum teoretická a praktická doporučení pro podporu malých a středních podniků v mezinárodním obchodu klíčovým zainteresovaným stranám, od samotných malých a středních podniků až po průmysl jako celek a vládu. |
Klíčová slova: | MSP; sektor pohostinství a jeho výzvy; sklon k internacionalizaci |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | International Business - Central European Business Realities |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra mezinárodních ekonomických vztahů |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 28. 6. 2021 |
---|---|
Datum podání práce: | 29. 4. 2022 |
Datum obhajoby: | 31. 5. 2022 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/77324/podrobnosti |